Sancerre : jedna z najkrajších viníc sveta

Autor: Martina Guzová | 14.6.2013 o 17:06 | (upravené 16.6.2013 o 19:23) Karma článku: 0,00 | Prečítané:  220x

Precestovať Francúzsko nie je záležitosťou jedného týždňa, ani mesiaca. Až keď som sa sem presťahovala, uvedomila som si, aká je táto krajina veľká a koľko rôznych regiónov ponúka. Nachádza sa tu všetko - more, oceán, hory, kopce, údolia, veľkomestá i dedinky. Cestovanie vždy bolo mojou vášňou a veru pri rozhovore s Francúzmi často vyjde najavo, že poznám Francúzsko lepšie ako oni sami. A to mi ešte zostáva hodný kus cesty... Dnes vás pozývam do kraja viníc, syra a príjemných vychádzok. Na 312 metrovom kopci sa týči mestečko Sancerre ponúkajúce magické výhľady na vinice a na rieku Loiru. Nachádza sa v regióne Centre asi 200 kilometrov južne od Paríža. Jeden jesenný víkend si ma podmanilo kombináciou svetla, chutí a vôní.

Mestečko si ponechalo svoj stredoveký ráz, charakteristický úzkymi uličkam a kamennými domami. Pri prechádzke objavíte staré štvrte vinárov, pekárov, ale aj stavby z 15. storočia a početné galérie.

Sancerre, to sú dva svetoznáme gastronomické produkty: víno Sancerre a syr pod názvom Crottin de Chavignol.

 

Pohľad na Sancerre.

Vinice Sancerre sa rozprestierajú na ploche 3000 hektárov kopcov plných viníc. Majú značku AOC (Appellation d'Origine Contrôlée), čo je registrované ochranné označenie pôvodu produktu. Kopce sú veľmi dobre prispôsobené viniciam, výborne orientované, vystavené slnku, ale zároveň chránené. Vápencová a kremenistá pôda prispieva k vynikajúcej kvalite tunajších vín. Pestujú sa tu hlavne dve odrody: sauvignon blanc a pinot noir.

Sancerre.jpg

Za degustáciou

Biele vína Sancerre sú svieže a plné ovocia. V ich aróme sa snúbi chuť minerálov, citrusu a bieleho ovocia. Červené vína majú v ústach majú stálu, plnú chuť čerešní a višní. Ružové vína Sancerre prekvapia svojou intenzívnou chuťou ovocia a sviežosti, akú inde nenájdete.

Ak ste vášnivým znalcom vína alebo túžite objaviť jeho výrobné procesy, navštívte Maison des Sancerre. Dozviete sa tam všetko o tunajšom víne, dlhoročnej tradícii vinárov a vychutnáte si nádherný výhľad z terasy. Prechádzka záhradou vôní, ktoré nájdete aj vo víne, je príjemným spestrením „vínneho" programu.

Výborné víno Sancerre, stačí si vybrať.

Potom sa môžete vydať na ochutnávku priamo k vinárom. Väčšina z nich má stále otvorené, nie je potrebná rezervácia. Pokiaľ hovoríte francúzsky, u nejedného vinára precítíte, čo je to vášeň k vínu prechádzajúca z pokolenia na pokolenie. Francúzi zo všetkých kútov krajiny sem chodia radi na jeseň na víkend  - niektorí iba za debatou s vinármi a ochutnávkou vína, ktoré ešte nepoznajú, iní už majú svojich dodávateľov a chodia si sem pre zásoby na zimu. Tiež sme si s priateľom našli toho „svojho". Jeho červené aj ružové vína sú vynikajúce, vždy nám ale dá ochutnať niečo nové a okrem toho sa aj raz do roka dozvieme, čo je nové v jeho rodine, ako idú obchody v porovnaní s rokom predchádzajúcim.

Legendárny Crottin de Chavignol

K vínu Sancerre sa najlepšie hodí tunajší syr. Jeho meno - Crottin je v preklade zábavné, znamená totiž hovienko. V tomto prípade ale ide opäť o významný produkt pod značkou AOC. Tento kozí syr, pochádzajúci z dedinky Chavignol neďaleko Sancerre, sa vyrába z plnotučného surového mlieka. Jeho história siaha až do roku 1896 a momentálne sa v továrni tohto rodinného podniku strieda už piata generácia. Chutná skvele!

IMAG1228.jpg

Foto: Office de Tourisme Sancerre a Martina Guzová

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

NDS priklepla Doprastavu zákazku bez súťaže, vraj aby diaľnica neskončila v poli

Súčasťou združenia sú aj Strabag, Váhostav a Metrostav.

DOMOV

Lekári neurčujú správne príčinu smrti. Pochybili až v štvrtine

Príčina sa stanovuje na základe obhliadky a dostupných informácií.

ŠPORT

Za Slovanom stále cítiť pachuť vytunelovaných harvardov

Medzi majiteľmi je dodnes firma zapletená do tunelovania harvardských fondov.


Už ste čítali?